Sidor

torsdag 26 april 2012

Barnens ord får mig att le!

Barn är bra underbara! Idag (läs igår onsdag) hände det igen.......härliga små ord trillade ut från en litet barns mun!

När man som jag jobbar  i förskolans värld så hör man  hur barnens verbala språk växer sig starkare och utvecklas mer och mer för varje dag som går. Bara det här med mitt namn...gissa hur många sätt jag hört barnen under åren säga det på? Hade mina föräldrar vetat att jag skulle blivit förskollärare så hade de  säkert valt ett lättare namn på mig! Här är något jag hetat...Vevånita, Vånita, Ånke, Ånka, Ontedá, Vånka, Ika, Nånika....mm...mm Och detta är bara barnen på förskolan. Vad jag kallats under mina uppväxtår i skolan, på träningar,hos släktingar osv det tar vi en annan gång ..för det är en  helt annan historia! Hur var det nu...kärt barn har många namn!! Nåväl..nu tillbaka till mitt jobb.....


Nästan varje dag säger kidsen nåt som man försöker komma ihåg..nåt som får en att le, man skrattar till eller så får man en härlig känsla i kroppen. Nu ska vi se hur det kommer kännas hos er om en stund.....
*Jag och min barngrupp var på väg hem från en promenad och precis strax innan vi skulle gå in på vår gård så passerade vi en otroligt massa tallkottar som låg där på trottoaren. Plötsligt hör jag bakom mig:    "Oj, jag gådde på en kott!" Detta citat har etsat sig fast på mig och jag kommer nog aldrig att glömma den dagen vi gick där. Eftersom jag tycker mycket om att gå i skogen så blir jag ofta påmind om händelsen ...för visst spinger man på en och annan kott där i buskarna!

*Min barngrupp satt och pratade om vårtecken och så säger ett av barnen: "Hemma hos oss så har vi knoppar i häcken!" Vi fortsätter prata och barnen kommer på allt mer saker som hänt i naturen. Efter en stund  så börjar ett barn att skratta så han nästan kiknar...."hahaha, knoppar i häcken!" och så pekar han på sin bak. Vi fröknar börjar oxå skratta och de andra barnen sitter som frågetecken. Kan säga att det tog ett tag innan någon av oss kunde berätta vad som var så roligt.

*Min kollega och jag sitter och pratar allt medan barnen är i sina olika miljöer och sysslar med lite av varje .Jag minns inte vad vi pratade om men  jag säger iallafall till henne att "Nu har du allt skitit i det blå skåpet!" (ett talesätt) Dagen efter kommer på morgonen ett barn med sin mamma och mamman är så glad och skrattar. Hon säger att hon haft ett samtatl med sin son kvällen innan där han sagt....." Mamma, Veronica sa att A.....hade skitit i det blå skåpet..men jag har letat och letat och jag hittar inte nåt blått skåp!"

*Till sist är det barnet som kommer till mig på morgonen med sina nya tights med hjärtan på och säger: "Jag har kärlek på mina tights!"


Ja, just det...vad var det som jag hörde i dag (igår onsdag) nu då? Jo, en av mina 1,5 åringar som står och tittar på en plansch med olika djur på. Hon pekar så på ett djur och säger glad "Eke orren!" Igår var det ingen som hade fattat vad hon menade men idag så kom  bokstäverna...nästan...rätt!!


Hur är det med er...får ni höra roliga ord eller meningar?
Såg att en del av er undrade lite angående min båtlängtan i förra inlägget och så här är det....Jo, jag är faktiskt ute efter en BÅT att ha i min trädgård!!! Om någon vet nån som har en båt som bara ligger och skräpar så får ni hemskt gärna hojta till. (den behöver ju inte vara sjöduglig men inte  heller helt rutten) Fick ett bra tips av en här inne på bloggen som kan vara värt ett försök. Helst vill jag ju inte betala nåt ...inte mycket i allafall....eftersom jag inte har tänkt att sätta den i sjön!! Nån kanske blir glad om dom bara blir av med den......hmm.

Ett annat bra tips är att kolla in på vännen Evas bloggsida. Där firar hon med bloggcandy och man kan vinna goa grejer!

Näe hä, nu ska jag krypa till kojs och vila ögonen lite.....snart  jobbdax igen och då ska jag åter spetsa öronen  och ge mig ut och lyssna efter flera härliga ord och meningar från underbara och ack så kloka barn!! På tal om klok så har jag förhoppningsvis blivit lite klokare under denna onsdagen. Nu ikväll så har jag varit på tränarutbildning för handbollens regi. Jo, lite klokare blev jag nog......intressanta diskusioner hade vi och några tankenötter som vi klurade lite på. I morse hamnade jag i andra diskussioner då jag var på utvecklingssamtal med min son.....en väldigt klok 11 åring som funderade över vad han lärt sig under året och vad han behöver utveckla. Gick därifrån till mitt jobb som en mycket stolt mamma!Bästa torsdagen till er my friends!

Kramelikram veronica

4 kommentarer:

 1. Det är nog det bästa med vårt jobb, alla goa ungar och deras kommentarer!:) Vi skrattade gott igår då ett av våra barn ville "gå ut till hon med det långa huvudet". Det var vår student från högskolan med långt hår!:)
  Vi har en bärbar dator och därför skulle jag vilja ha en I-pad istället för att köpa ytterligare en bärbar. I vilket fall som helst ska vi skrota vår stationära dator som vi bara använder för att spela musik på.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Ja tänk vad mycket härligt det kommer ur de små munnarna... har suttit och läst med ett leende på läpparna! :-)
  Hoppas du hittar din båt...
  Kram

  SvaraRadera
 3. Visst är vårt yrke bara det bästa.
  Kram från en stolt mamma till en annan.

  SvaraRadera
 4. Tänk om man hade skrivit upp alla roliga saker som barnen sagt. Du ska få ett exempel i alla fall, som är flera år gammalt, men finns kvar i minnet. Vi pratade om husdjur i klassen och en flicka berättade att deras katt hade fått ungar. "Du kanske vill ha en kattunge" frågade hon mig. "Nej det går nog inte. Jag jobbar ju och är borta hela dagen ". -"Var jobbar du någonstans ?" undrade flickan.
  Kram Eva

  SvaraRadera