Sidor

måndag 2 juli 2012

Rosdoft, skoskav och lite flädersaft

Bjuder på underbar rosendoft......
I morse när solen sken som bäst på den benvita rosenbusken (som jag tror är en honungsros) så kunde jag inte låta bli att gå ut och ta några kort. Den underbara doft som sprider sig i trädgården utav blommorna är helt enorm!!! Jag blev bara tvungen att ta med lite av härligheten in.





Läste förresten hos en av mina blogg/pysselkompisar att det idag den 2 Juli är ROSENS DAG!
Väldigt passande med tanke på mina bilder.
Tack för informationen Eva!



I fredags flög vi, sambon och jag till Uppsala. I lördags ägnade jag mig åt lite shopping i stadens affärer medan sambon spelade golf. Upptäckte bl.a att jag glömt bort sminkväskan hemma (hade endast en mascara i väskan) så på listan blev att inhandla diverse pinaler. Nu överlever jag förvisso utan smink ....men.........anledningen till flygresan var att en 40årsfest stod på schemat. Nåväl, lördagskvällen var jag redo, med ny klänning och nytt smink. Jag hade riktigt roligt...ni vet precis så där som en fest ska vara........trevliga människor, fantastisk mat, härlig underhållning och bra musik. När vi kom tillbaka till hotellet......hmmm (sent)....eller ska väl kanske säga tidigt, för kl hann passera några timmar efter ny dag...så hade jag skoskav och blåsor på fötterna. Men det känns som det kvittar när jag tänker på hur roligt det var! Igår eftermiddag blev det en väldigt lugn dag i soffan innan vi hämtade barnen som tillbringat några dagar hos vänner och kusiner.

Idag har jag jobbat och gör så t.o.m torsdag sedan har jag äntligen min semester. Det ska bli helt underbart med ledighet, inga tidiga mornar, slippa ställa klockan, inte behöva fundera över vilken dag det är......bara andas och njuta av livets stunder som inte innefattar jobb. Usch, nu låter det som om jag inte alls gillar mittt jobb. Så är det absolut inte...men ni fattar vad jag menar!

Ikväll konstaterade sambon och jag att om vi ska göra någon flädersaft i år så måste det bli NU...blommorna är ju snart överblommade. Sagt och gjort.....avlägsnade ett antal blomklasar från busken i trädgården och några citroner och lite andra ingredienser så var det klart. Nu är det bara att vänta i dagarna tre sedan ska saften vara färdig. Här är mitt recept som jag hittade inne hos kocken Monika Ahlberg.

Flädersaft (ca. 2.5 l saft)

30 fläderblomsklasar
3 st stora citroner
1.5 l vatten
1.5 kg socker
50 gr citronsyra

Lägg blommorna i en stor bunke (minst 5 l)
Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt.
Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyran.
Häll vätskan över blommorna och citronerna.
Täck bunken med lock och låt stå i 3 dagar.
Sila saften och häll upp den i flaskor som du förvarar i kylen.














Vilken är din bästa sommarsaft? Fläder, jordgubb, rabarber eller kanske någon annan variant?


Jag blir så himla glad över alla fina kommentarer hos mig. Det är så roligt att se att ni är några som hittar hit och läser det jag skriver.  Det känns som att flera av er har blivit mina nära vänner, trots att jag bara har träffat en bråkdel av er. Ni ska veta att jag uppskattar vår vänskap mycket högt. ......det är underbart att få vänner så här en bit in i livet!!! Tyvärr har jag själv haft fullt upp den sista tiden och inte haft tid att kommentera hos er men ni ska veta att jag brukar alltid gå in och läsa era nya inlägg. Det är alltid lika spännande att se vad ni har för er.

 Fotbollstiden framför tv:n är avklarad och Spanien vann......helt rättvist, tycker jag. Attans bra spelare som förtjänade en vinst. Nu ser jag fram emot  resten av sommarens tv-program.......Tina som lagar mat som smakar "jättegott!!" Ernst som springer barfota med ett grässtrå i munnen och pratar med stenar eller kanske en spännande sommardeckare......om man nu inte har nåt annat mer intressantare för sig förstås!

Ha det rackans gott och som vanligt.....
kramelikram från lilla mig!

9 kommentarer:

  1. Åh så vackra rosor! Önskar det var doftblogg :)
    Jag brukar också ta in blommor och lägga så där i vatten. Först syrener och sedan nyponrosor (enda rosorna jag har vid vår tomt)

    Visst är det fantastiskt med bloggen. Alla härliga människor man lär känna och som verkligen känns som ens vänner. Jag ska till Skåne i sommar för att träffa en go bloggvän och det ska bli så skoj!!

    Nära semester nu. Jag har två nätter (tors &fred) sedan har jag semester. Lovely!!
    Ha det gott vännen!
    Kram

    SvaraRadera
  2. vilken vacker ros, och vad fint du har gjort på bordet... nu blev jag sugen på att plocka in lite rosor!
    Min favoritsaft att göra själv är ändå rabarber, men fläder är inte så dumt det heller!
    Kram...

    SvaraRadera
  3. Ser också fram emot Tina och Ernst i denna veckan:)

    Kram

    SvaraRadera
  4. Hej på dig ...........alltid lika roligt att läsa vad du har för dig ............. börjar med att kommenterar din ros - ljuvlig........................
    Roligt också med en sådan lyckad fest , det är inte alltid det blir så men det beror ju mycket på en själv också vill man ha tråkigt kan man ju sitta i ett hörn och tjura...................

    Förstår du har nedräkning den här veckan inför semestern, härligt va ????????

    Ha det bra
    Kram på dig

    //anneli

    SvaraRadera
  5. Vilka ljuvliga rosor!:)
    Kul när fester blir så lyckade, då kan man ta skoskav och blåsor. Hoppas dock att de läker snabbt så du kan börja träna igen.
    Tycker också att det är kul med alla nya vänner man får här i bloggvärlden, jag har några jag verkligen skulle vilja träffa i verkligheten!:)
    Jag räknar också ner inför semestern nu, fyra dagar kvar. Hade planering med mina nya kollegor igår och efter det känns det riktigt bra. Var lite orolig innan.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Härliga rosor och nästan så man kände den underbara doften ända hit... ;-)
    Flädersaft tillhör en av mina favoriter oxå... och barnen älskar det! Har nästan gjort den saften i stort sett varje sommar sedan de var riktigt små.
    Sent/tidigt uppe i lördags... det måste varit något speciellt med den natten... jag och en kompis var ute på stan och ramlade in hemma vid 03.30-tiden... trötta & fnittriga och oj så skoj vi hade haft...
    Jag börjar oxå min semester nästa vecka, så vi får väl hoppas på fortsatt härligt soligt väder!!
    Ha en skön semester
    Kram

    SvaraRadera
  7. Jag bara älskar flädersaft. Men i år gör jag ingen för det ligger fortfarande flera flaskor i frysen sen ifjol. Vilken härlig ros du har !! Vi åkte iväg till en öppen rosträdgård igår kväll. Där fanns ca 200 rosor och det var alldeles underbart. Men vilket pyssel. Det blir ju mycket skräp när de vissnar.
    Snart dags för semester för dig och jag hoppas du och familjen får en skön och trevlig sådan.
    Ha det gott vännen önskar Eva

    SvaraRadera
  8. Hej - första besöket! Kul att läsa om dej och sambon i Uppsala. Det var alltid speciellt att få gå ut och ha roligt med make och goda vänner och sen få installera sej i ett mysigt hotellrum UTAN BARN! Spelar ingen roll hur länge man varit gift; det var alltid romantiskt.

    Det är konsstigt att fläder inte var aktuellt, när jag bodde i Sverige på 40-tidiga 50-talet. Hallonsaft min favorit. Svart vinbärs-saft fick man för att kurera vinterns förkylning /C vitamin/.

    Hörrudu - ha det så trevligt och skönt som du möjligtvis kan på semestern. Du låter som en person, som inte har svårt för att trivas.
    Ruth i Virginia

    SvaraRadera
  9. Hej igen!
    Jag tog dina boktips på allvar och skickade bl a efter både Askungar och Tusenskönor och igår kom mitt efterlängtade bokpaket. Jag började med Askungar och jag blev faaaast, jag kunde inte sluta läsa. Den var enormt spännande och ruggigt läskig på sina ställen. Jag är egentligen ingen deckarfan, men den här sorten passar mig utmärkt.
    Nu ska jag läsa "Det goda inom dig" av Linda Olsson en av mina favoritförfattare...sen blir det Tusenskönor.
    I tisdags var jag i Borgholm och gjorde bla ett besök på Ebbas café, fast i trädgården. Där hade de en mörklila ros, jag trodde först det var en clematis, den var helt fantastiskt vacker och doftade ljuvligt.
    Om jag fattat rätt i din blogg så går du på semester nu och ett litet tips är att du någon av dina "lata" dagar lyssnar på någon härlig sommarpratare, det är sommar för mig, men barfotaernst går inte av för hackor heller...
    Ha det gott
    kram Eva

    SvaraRadera